torsdag, mars 25, 2010

Lean back, relax and let the... Del 5

del... FEM!

Bram Stoker och hans Dracula

Abraham Stoker, var född i Dublin, Irland år 1847. Tills 1878 jobbade han som en kommunalt anställd. Senare blev han Sir Henry Irvings - en ganska känd skådespelare - sekreterare, som han också skreven biografi för. Det sägs att Draculas utseende var baserad på Irving: s ansikte. Man kan också säga att Irving förknippades med Dracula i början eftersom han var den som skulle porträttera honom i den första pjäsen om den blodsugande greven. Detta kan också beskriva de tvås enastående relation med varandra, men Irving ville inte slösa tid på en sådan töntig roll – även om han var känd som en av de största skådisarna som för det mesta spelade skurkaktiga karaktärer. Irving tackade nej till rollen och det var hans största misstag i hela sin karriär.
Man kan tro, efter att ha läst Dracula, att Stoker hade besökt området i Transsylvanien och Valakiet, men det hade han faktiskt inte. Det han ville veta om området, tog han reda på från olika turistböcker och resehandböcker. Men det märktes att Stoker hade sinne för geografi, då han senare fick beröm för sin, nästan kusligt, korrekta återberättning av platserna på den Rumänska landsbygden. Han hade inte heller hört talas om Vlad Tepes Dracula, innan han höll på att avsluta sin novell, hur kunde han då döpa sin skurk till samma namn som greven som bodde på samma ställe som Stokers greve? Detta låter som att jag lurar er, men jag har ganska stora bevis på vad jag har skrivit i ovanstående meningar. Kom igen! Vi kan slå vad om det, om du inte tro mig!
Även om Stoker skrev fler böcker förutom Dracula, kan man inte säga att han var en lyckad författare. Dracula blev, som man kan gissa sig till, hans största (och enda) framgång. Men den blev en enorm framgång, så han behövde egentligen inte skriva några fler ”bestsellers”. Dracula blev nästan direkt efter den första utgåvan, en teateruppsättning både i USA och i Storbritannien. Bram Stoker dog 1912.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar