söndag, mars 28, 2010

Lean back, relax and let the... Del 6

snart en hel veckas texter!

Kort om Joseph Sheridan LeFanu

Som Stoker, föddes Sheridan i Dublin. Men han föddes 1814, och bodde i den staden tills han dog 1873. Han ägnade sitt liv främst åt att ge ut tidningsartiklar i Irlands större tidningar. När han jobbade på ”The Evening Mail”, träffade han en ung teaterstuderande som kallades Bram. När han, mellan 1856 och 1869, arbetade på tidskriften ”Dublin University Magazine” hade han ett ryckte om att vara ”ganska bra” så han gav också ut några artiklar i ”All The Year Round” - som för övrigt var Charles Dickens - och Belgravia. Han var då känd för att skriva deckare och spökhistorier.
Hans fru dog 1858, och detta tog hårt på Sheridans karaktär. Folk som brukade vara omkring honom, märkte att han spenderade mer och mer tid i sitt tomma hus. Till slut vägrade han att träffa sina vänner, och då började rykten - vad är viktoriansk tid utan rykten egentligen? – spridas. Man sade att han satt ensam och skrev allt hemskare och sjukare skräckromaner. Man trodde då att han ville att huset skulle rasa ner på honom för att straffa honom på något vis.
Så nu när jag har berättat lite om Sheridans bakgrund, kanske man kommer förstå mer av hur hans vampyrnovell ”Carmilla” blev skriven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar