måndag, april 05, 2010

Lean back, relax and let the... Del 8

efter ett litet uppehåll kommer åttonde...

Elizabeth Bathory
ca. 1560 - 1614

Grevinnan Dracula, har hon kallats. Hon är den som har fört den kvinnliga vampyrmyten längst. Hennes namn var Elizabeth Bathory och hon levde mellan 1560 och 1614 i Ungern. Till skillnad från Vlad Tepes historia, är Bathory´s bakgrund dokumenterad och därför kommer jag beskriva den mer ingående.
Hon föddes in i den ungerska aristokratin och hennes familj hade många kontakter med höga poster. Hennes farbror Stephen I var Transsylvaniens prins och blev kung av Polen 1576, Lord Palatine av Ungern och Greve George Thurzo, var också besläktad med Bathory familjen.
Hennes uppväxt var väll inte så annorlunda från andra barns uppväxt under den tiden förutom den lilla aspekten att hennes familj hade några ytterst intressanta idéer gällande uppförande mot andra medmänniskor – detta är dock bara en av de många myter kring Bathory familjen. När Elizabeth var elva år gammal, och efter hennes fars död, var hon bortgift med en viss Fernencz Nadasdy, en avkomma från en annan aristokratisk familj. Som följd efter hennes fars död, började hon intressera sig mycket åt magi och andra ockulta saker. Intresset av den ockulta världen hade väkts av att hennes släkter också praktiserade häxkonst. För att avvänja Elizabeth från den icke-kristna tron, skickades hon iväg av sin mor till Nadasdy-familjen, där hon skulle skolas till grevskap.
Elizabeth var en ganska livlig och öppen tjej som lekte mycket med bondpojkarna i trakten. Hennes öppenhet ledde slutligen till att hon blev gravid vid tretton års ålder och detta gjorde att hennes mor tog Elizabeth tillbaka till Bathory-familjens egendom. Det nyfödda barnet skickades snabbt ut ur landet så inte en skandal skulle upptagas. Hon fick då lov att gifta sig med Nadasdy när hon var femton och bröllopet hölls på slottet Varanno. En väldigt distinkt gäst kom på ceremonin, vars namn löd Kejsar Maximillian II av Habsburg, son av Ferdinand I. Han var en allierad med Nadasdys far.
Alldeles efter bröllopet flyttade paret till slottet Sarvar i nordvästra Ungern, istället får någon av deras familjers egendomar. När Elizabeth blev tillfrågad om hon ville ta Nadasdys efternamn, vägrade hon totalt. Hon gjorde klart för alla i sin närhet att hon skulle ha sitt eget namn Bathory. Men denna vägran gjorde inte så mycket för Nadasdy som var fullt upptagen med att göra en karriär som ”Ungern Svarte Hjälte”, genom att föra krig mot turkarna. Eftersom hennes make var borta i krig, började Elizabeth skaffa affärer med många olika älskare. Och alldeles innan hennes make kom hem från kriget, stack Elizabeth iväg från Sarvar med en av hennes älskare.
När Elizabeth återvände till Sarvar, märkte hon att Nadasdy inte gjorde någon större sak av hennes försvinnande, utan han beordrade henne att föda ett barn var 4e år åt honom, som en försäkring att han skulle ha en arvinge. För att försäkra att hans fru var trogen, bjöd han in sin mor till Sarvar för att hålla ett öga på Elizabeth. Detta var någonting som irriterade Elizabeth väldigt mycket.
För att ta ut hennes kokande hat mot sin svärmor, började Elizabeth ta ut sin ilska mot unga tjänarinnor i femtonårsåldern. Medan hon tänkte ut nya sätt att tillfredställa hennes lust att skada andra, anordnade hon flera misshandlingar mot slumpmässiga tjänare.
Det var under en väldig kort tid som Elizabeth gick över gränsen från att vara en ”vanlig” sadist till att bli en psykotisk masochist. Linjen mellan verklighet och myt kommer nu vara väldigt tunn, men jag kommer försöka hålla mig innanför den. Men en klargörelse än en gång: det som sägs här nedan är sant.
Nu ville Elizabeth inte åldras något mer, hon ansåg att hon förtjänade att vara ung för alltid. Hon hittade då den kända häxa Anna Darvulia, som försåg grevinnan med otaliga elixir. Elizabeths smak för blod väcktes en dag när en tjänarinna gjorde ett misstag när hon kammade grevinnans hår. Elizabeth blev rasande och slog till tjänarinnan, så blod sprätte på Elizabeth. När hon torkade bort blodet från sitt ansikte, kände hon hur mjuk och len hennes hud kändes. Hon ansåg att nu hade hon hittat ungdomens källa: hon måste bada i mänskligt blod varje dag.
När general Nadasdy dog på vintern 1604, skickade Elizabeth bort sin svärmor – nu kunde hon ägna sig åt viktigare saker. Elizabeth samlade en liten grupp bestående av henne själv, Darvulia, häxan Helena Joo, sadisten Dorothea Szentes, alkemisten Johannes Ujuvary samt en s.k. magiker vid namn Damien Thorko. Dessa enastående människor utförde otaliga grymma tortyrer mot kidnappade unga flickor som tömdes på blod åt Elizabeths blodbad, och sedan dumpades bakom slottet Csejthe.
Härefter är det inte så klart om hur Elizabeth levde sina sista 10 år. Myten säger att hon flyttade med sina kompanjoner till Lobkowitz i Wien, men jag har svårt att tro det. Det som är sant emellertid, är att hon dödade och torterade flera aristokratiska unga damer också. Hon ansåg väll att deras blod var av högre värde, än bondflickors.
På nyårsafton 1610, beordrade Kejsaren Mattias II Elizabeths kusin Lord Palatine, att åka och förhöra henne om de obegripliga rykten som han hade hört om vad hon höll på med. Efter att ha lyssnat på henne, beslöt Palatine att arrestera hennes kompanjoner och föra Elizabeth till domstolen. I vittnesbåset erkände Elizabeth att hon torterat ett flertal unga män och kvinnor. Johannes Ujuvary visade en lista som grevinnan hade skrivit, som hade räknat till minst 650 offer.
Efter en 5 dagars rättegång i januari 1611 i Byka, Tjeckoslovakien, dömdes Elizabeths kompanjoner till allmän avrättning. Elizabeth själv blev dömd till livstids husarrest i hennes slott Csejthe. Med bara en liten matlucka som kommunikation medomvärlden, dog Elizabeth Bathory i augusti 1614.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar