söndag, april 04, 2010

Elfte Timmen

Tankar om DOCTOR WHO - S31 - The Eleventh Hour av Steven "The Empty Child, The Doctor Dances, Blink, Silence in the Library & Forest of the Dead" Moffatt

med små små spoilers, så se avsnittet först...

Vi öppnar med en smäll. London, natt och en kraschande (och brinnande) TARDIS flyger hejvilt över himmelen. Med en nyregenererad Doktor hängandes utanför dörren.
Matt Smith i Tennants kläder - jag är lite skeptisk och det bringar tankar till "min doktor" men men, lets see what he got...

Que titlesequence! Ny musik, ny timevortex och ny logga = ny doktor på riktigt! Musiken kommer ta ett tag att vänja sig till, men timevortexen är sjukt mycket bättre än förra. Blixtar och dunder och jag får osökta flashbacks till de tidigare (alltså 60-talet) Doktorernas introsekvenser... ja, detta är en bra sak :)

Redan från första anblick är det här en helt ny serie känner man. HELT annan känsla infinner sig, första man märker att hela färgshemat har ändrats till mer sekundära färger och allt känns mycket mer sago-aktigt än tidigare säsonger, tänk Pans Labyrinth och Bröderna Grimms berättelser.

TARDISen Dold text: kraschar ner på en gård och den 10åriga lilla skottska flickan Amelia Pond hör detta från sitt rum och springer ut. Hon ser en änterhake kastas ut från den nu totaltförstörda polisboxen och hör någon som verkar klättra uppåt. Till slut poppar ett huvud upp som säger "You got and apple? I want an appple!" Följer gör en av de bästa sekvenserna i hela avsnittet, och mat spelar en stor roll :D
Mina tankar här: Vi har en pranoid schizorfren som doktor denna gång... awesome!

Dom hinner med ett litet äventyr i hennes hus - som har med en förrymd fånge från en annan dimension att göra - innan Doktorn måste springa tillbaka till TARDISen så den inte exploderar helt - att flytta den 5 minuter in i framtiden borde fungera så Doktorn lovar att återvända om precis 5 minuter så den ska stabiliserad nog för Amelia att kunna vistas i.
Den lilla flickan springer in till sitt rum.
Packar sin rosa resväska.
Springer ut igen och sätter sig ner för att vänta... och hon väntar... och hon väntar...

Que 12 år senare.

Själva monsterstoryn i avsnittet handlar om samma förrymda fånge som den lilla flickan och Doktorn försökte fånga 12 år tidigare, och som måste fångas inom 20 minuter annars förtörs jorden. The usual... typ. Jag antar dom inte ville göra monstret det mest intressanta här då hela tanken är ju att presentera Matt Smiths (genialt spelat) Doktor, vilket funkar mycket bra, man får klart och tydligt en känsla av vad som gör denna annorlunda än dom andra (vilket var väll en av de största oroligheterna antar jag, hur fan ska man kunna toppa Tennant liksom?!)

Det bästa av allt i hela avsnittet är ändå hur Amy Pond (kokheta rödtoppen Karen Gillian) blir hans companion - väldigt vacker saga bara det måste jag säga - hon möter en konstig männsika som klättrar ut ifrån en blå låda bakom hennes hus när hon är 10 år gammal (det också, flickan som spelade unga Amy Pond gjorde ett sjukt bra jobb, och vanligtvis hatar jag barnskådespelare), han försvann lika snabbt som han kom, och inte förrän 12 år senare får hon se att sin "Mållgan" faktiskt var på riktigt [love]

Många episka och riktiga "The Doctor-ögonblick" i det här avsnittet Beans are evil! Bad bad beans! så jag är helt säker på att Matt Smith kommer göra minst ett lika bra jobb med den här Doktorn som whats-their-names gjorde med sina ;)

Jämfört med andra pilotavnitt:

"ROSE" 7/10
"The Christmas Invasion" 10/10
"The Eleventh Hour" 9/10

/R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar